O nama

Omega d.o.o. osnovana je 1990.godine u Živinicama, kao jedna od prvih privatnih firmi u Bosni i Hercegovini.

U početku mala porodična firma, Omega d.o.o. se razvila u trgovačkog lidera na tržištu bijele tehnike i potrošačke elektronike u Bosni i Hercegovini. Trenutno pripada grupi od deset najvećih trgovačkih kuća u državi.

Osnovne oblasti poslovanja firme su veleprodaja i maloprodaja bijele tehnike i potrošačke elektronike, veleprodaja hrane, pića i drugih roba za trgovine i ugostiteljstvo, iznajmljivanje nekretnina i poslovnih prostora unutar tržnih centara, maloprodaja obuće i tekstila.

Od toga najveći dio ukupnog prometa čini prodaja bijele tehnike i potrošačke elektronike i Omega d.o.o. je ovlašteni distributer brendova Beko i Grundig za Bosnu i Hercegovinu. Omega d.o.o. je trenutno najveći lanac specijalizovanih trgovina za prodaju bijele tehnike sa 32 maloprodajna objekta “Beko shop” u BiH.

Omega trenutno zapošljava preko 400 radnika i sarađuje sa preko 2000 veleprodajnih kupaca u BiH.

Osnovni materijalni resursi Društva su:

  • 2 tržna centra u Tuzli i Živinicama
  • 32 Beko shop-a i 1 online shop, i to 10 u Sarajevu, 4 u Banjaluci, 2 u Mostaru te po jedan u Tuzli, Živinicama, Banovićima, Lukavcu, Kalesiji, Srebreniku, Bosanskoj Krupi, Brčkom, Goraždu, Bihaću, Gradišci, Orašju i Novom gradu.
  • 4 skladišno-distributivna centra u Tuzli, Sarajevu, Banjaluci i Živinicama
  • vozni park koji čini više od 150 kamiona i dostavnih vozila.

Omega ima preko 200 veleprodajnih kupaca bijele tehnike i potrošačke elektronike i preko 2000 kupaca za robe široke potrošnje širom Bosne i Hercegovine.

Omega je ekskluzivni distributer za BiH za robne marke Beko i Grundig, a iz oblasti veleprodaje hrane zastupa Zelene Doline (Slovenija), Rubio (Španija), te distribuira proizvode niza drugih domaćih proizvođača, također posjeduje franšize za maloprodaju obuće Bata (Italija), a distributer je i peći na čvrsta goriva poznatih regionalnih proizvođača Plamen (Hrvatska) i Alfa-Plam (Srbija).